Sunday, September 18, 2011

sibuk tapi malas

huuuuuuhuuuu...hari ni dah hari ahad. esok dah isnin nak kene hantar folio jahitan yang tak siap2 lagi dan projeknye pencil box skali SERTA esaimen PJ..hujung minggu kali ni tak boleh bersenang lenang langsung. duk sibuk depan laptop acer ni je.sampai naik menyampah tengok skrin laptop dibuatnye..adoi~

bangun pagi2 x sempat senyum lagi otak terus putar perkataan esaimen..hohoho..gembira!!!!
folio jahitan tak siap2 lagi. puncanya sebab aku tak tahu nama2 jahitan yang aku buat tu. dah la nak jahit tu satu hal. ni nak kene ahu pulka nama2 dye.

kadang2 terfikir jugak aku, segmen subjek jahitan yang aku tengah lalui sekarang ni macam tak sampai objektif yang sepatutnya je.mane taknye.pensyarah hanya lepas kaki biar guru2 pelatih buat jahitan tu sendiri tanpa pastikan yang guru pelatih itu sendiri yang jahit.sampai ade guru pelatih yang jenis malas ambil kesempatan suruh mak dye buat.jadi macam tak gune la subjek ni berjam2 tapi objektif nak bagi kemahiran kat guru pelatih tak sampai.pensyarah sepatutnye menyediakan masa secukupnye dan aktiviti menjahit tu mesti dilakukan bersama2 di dalam kelas.pemantauan dari pensyarah ni boleh la membuatkan guru pelatih tu jahit sendiri dan dapat kemahiran tu dan dengan ini juga barulah objektif tu tercapai.(***pendapat hina dari aku la***)

***ni kemahiran memasak 
(gambar rosak tanpa punca!!)

***perempuan pun kene bancuh simen....CIKGU BOLEH!!

(Gambar ni pun masalah bile sampai sini!)


****

PJ dah buat Mikro teaching minggu lepas.minggu ni nak kene hantar esaimen2 teori la pulak.kene siapkan Mind map ringaksan HSP dari tahun 1-6 dalam 1 page yang hasilnye tulisan menjadi halus sehalus garisan khatulistiwa je (aku dah cakap kat lect yang benda ni akan jadi kecik, tapi lect aku cakap yang dye nak gune kanta pembesar.jadi tak kisah la kot).lepas tu refleksi kenduri kendiri, refleksi kumpulan, refleksi keseluruhan antero alam pun kene buat.
huuuhuuuhuuuu...

***hasil HSP tu...cube la bace!!




24 Jam tak cukup

dah lama x update blog. hanya untuk catatan dan rentetan pengalaman bagi diri sendiri sbg flash back pada masa depan..kot2 la nanti tibe2 jadi lupe mase silam, boleh la rujuk bende ni...(nauzubillah)

****

Musim esaimen tibe lagi, lps balik PBS 2 minggu lepas, aku x henti2 wat esaimen.aku pn xtahu esaimen ape la yg aku duk buat tiap2 ari ni. x abis2. ni la nasib seorang student kot.x abis2 esaimen3!!

tringat plak time semester2 lepas yang x la sibuk semacam ni.kelas pn sekerat hari je. tiap2 petang lepas abis kelas boleh membuta tuli membabi buta. esaimen pn x de la buat meleret mcm leteran tok nenek cam gini.
***24 jam tak cukup***
skrg, boleh dikatakan tiap2 malam terpaksa bersengkangkang mata buat esaimen yang didalangi oleh pensyarah2 yang mempunyai agenda mereka yang susah tuk dikesan dengan mata kasar iaitu tak lain tak bukan nak latih aku jadi guru yang berkaliber..hehehe
***gambar hiasan semata-mata!
mungkin ni lah cabaran guru pelatih. walaupun org cakap belajar maktab senang (kalau nak di bandingkan dengan U-dgr kate U susah, tatau la aku), tapi  kat maktab ni pun tetap ade pahit jerihnye tersendiri.

bak kata pepatah "mane-mane pun same je..janji ko belajar betul, Isyaallah berjaya"
***pepatah reka sendiri je

dah la, mata dah berat, esok bangun pagi2 nak teruskan perjuangan suci dalam debu iaitu siapka FOLIO JAHITAN...

Tuesday, May 24, 2011

Day 3 exam

giler susah exam ari ni..nama subjeknye sempoi itu je "English Language Teaching Methodology"..senang dan lancar je kan sebut nama subjek ni..tapi soklan exam gila babi susah...sampai ade soklan yg x sempat aku jawab..mane x nye, buat lesson plan je dah nak dekat sejam ambik  mase...time tinggal 5 minit tu ade 2 lagi soklan struktur aku x jawab.soklan objektif menimbun x jawab. soklan objektif pn susah. 3 kali bace soklan x paham2...dah la dalam BI, ayat berbelit2 plak tu..dah paham soklan, bace pilihan jawapan plak..masalah lagi nak paham...adoi...tapi nasib baik aku ade kemahiran tersembunyi tuk siapkan soklan objektif ni..soklan struktur pun aku gune kemahiran tersembunyi ini...hehehehe.
(ari ni x sempat buat ikatan buku sila tuk gabungkan skrip jwpan ngn soklan...)

ape2 pn alhamdulillah la sebab dah selesai 3 paper..tingaal lagi 2 paper..mintak2 aku dapat jawab semua dan lulus sume subjek dan yang paling penting dapat A tuk sume subjek..huhu

Day 3 exam

giler susah exam ari ni..nama subjeknye sempoi itu je "English Language Teaching Methodology"..senang dan lancar je kan sebut nama subjek ni..tapi soklan exam gila babi susah...sampai ade soklan yg x sempat aku jawab..mane x nye, buat lesson plan je dah nak dekat sejam ambik  mase...time tinggal 5 minit tu ade 2 lagi soklan struktur aku x jawab.soklan objektif menimbun x jawab. soklan objektif pn susah. 3 kali bace soklan x paham...dah la dalam BI, ayat berbelit2 plak tu..dah paham soklan, bace pilihan jawapan plak..masalah lagi nak paham...adoi...tapi nasib baik aku ade kemahiran tersembunyi tuk siapkan soklan objektif ni..soklan struktur pun aku gune kemahiran tersembunyi ini...hehehehe.
(ari ni x sempat buat ikatan buku sila tuk gabungkan skrip jwpan ngn soklan...)

ape2 pn alhamdulillah la sebab dah selesai 3 paper..tingaal lagi 2 paper..mintak2 aku dapat jawab semua dan lulus sume subjek dan yang paling penting dapat A tuk sume subjek..huhu

Wednesday, May 18, 2011

esok exam


ting tong ting tong..dah nak exam..esok exam membuka tirai merahnye dengan subjek Pengurusan Bilik Darjah..ikuti dengan subjek killer paling kejam yaitu Pentaksiran Dalam Pendidikan Khas isnin kelak..knape killer abis subjek ni??sebab x de nota lengkap..aku sendiri pun masih kosong g sal subjek ni..dah la lecturer ni slalu wat pengajaran 4x400 meter berganti2..sorang aja lain..sorang aja lain plak..tapi x pe..tu cabaran aku sbgai guru berjiwa pendekar alaf baru lagi millenium ni..selasa ni plak subjek ELT atau kodnye PKU 3106..(siap hafal kod sebab lecturer best) huhu..rabu plak Anatomi dan Fisiologi dan last but not least Elektif aku yaitu Pembelajaran Sukatan Bahasa Melayu...dah lah...nak g smbung stdy skit skit g...


azam aku esok aku tak nak meniru....

Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Guru =))

Selamat hari guru aku ucapkan kepada semua guru-guru di seluruh dunia khas nya di Negara ini dan lagi khasnya guru-guru di Tabika Kemas 1995-1996Sk Seberang Marang 1997-2002, SMK Seberang Marang 2003-2007, Kem PLKN Ulu Pari Kumpulan 1 Siri 5 2008, Jurulatih2 Rela Kursus Asas Siri ....... (dah lupa) 2009 dan barisan pensyarah2 di IPGM kampus Ilmu Khas....SESUNGGUHNYA ANDA SEMUA ADALAH GURU SAYA YANG TERBAEK!!!!



pada hari guru yang indah ni, aku jadi teringat kat sume bekas2 cikgu yang penah ngajar aku...kalau nk di senaraikan mmg dah x mampu aku nak listkan..ramai sangat...jasa kalian sangat saya kenang dan sangat berguna kepada saya (ayat skema sebab rasa hormat ni tengah menebal)...


bermula ngn sekolah tadika, aku time tu huruf 'A' pn aku x kenal...ape pn aku x taw mase tu..tapi sekarang dah pn khatam sampai 'Z'.malah dah boleh bace surat khabar Harian Metro, Kosmo n Berita Harian dah pn..tp part bursa Malaysia tu je kurang phm skit....
terima kasih lah cikgu2 aku yg penah ngajar aku sampailah aku buleh sampai ke tahap ni...

"aku masih igt cikgu kelas aku time darjah 1 dulu yang tampor balakang kepala aku ni sampai berdesing telinga aku...

aku masih igt cikgu aku time darjah 4 suruh aku tulis "saya tidak akan membuat bising lagi" 100kali...

aku masih igt lagi cikgu displin yang rotan bontot aku lepas perhimpunan sebab x hadir sekolah time sekolah menengah dulu...

aku masih igt lagi cikgu KHB aku yang tampor blakang kepala aku lam bilik displin time F3..."

tapi...sume2 ni lah yg membawa aku sampai ke tahap sekarang ni...
walaupun dulu lepas kne sume denda2 tu ade dedam lam hati (bisik2 lam hati nanti bile dah besar nak jadi cikgu, pas tu nak balas balik kat anak2 cikgu yang denda aku ni...), tapi sekarang sume dah x de dah..malah rase beterima kasih plk kat cikgu2 aku yang dah pukul aku...
sebab mereka ni lah aku jadi manusia..hehehe (ayat buku...)

TERIMA KASIH CIKGU....JASAMU SANGAT DIKENANG SAMPAI BILA-BILA....TANPA GURU SIAPALAH KITA!!!


Terima kasih Cikgu!!!



(SN Usman Awang)
Guru Oh Guru ..................

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum manjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.


Nukilan Allahyarham SN Dato' Dr. Usman Awang
Dipetik daripada buku antologi puisi Guru oh Guru
yang diselenggarakan oleh Zam Ismail
terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur, 1989.


SELAMAT HARI GURU..GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA!!

Wednesday, May 11, 2011

Panas-Mendung-Hujan

best x tajuk ni??rase mcm nak bace je entry ni kan..
saje je nak tulis ape yang terlintas kat pikiran ni..aku ni jarang je update blog ni..x de idea sgt pon...
saje nak cite sal musim panas sekarang ni..dah dekat seminggu KL x dibasahi hujan...ramai dah orang2 duk bising kat rumah, kat fb, kat kelas, kat tepi2 jalan, kat mane2 je lau jumpe..sume duk cakap panas...cuace panas kat KL ni...aku pun rase..siang dah panas...malam pun panas...sampai tido malam pun ley berpeluh..x yah g sauna..duk lam umah pun ley berpeluh sampai basah baju...pdahal kipas natioanl kat tempat tido aku tu dah sehabis laju berputar..macam kipas helikopter dah aku tengok..tapi masih rase panas...mungkin kene gune kipas KDK pulak kot...
mungkin ni peringatan Allah kat kite seletah ape yang kite lakukan kat atas muke bumi milikNYA ini...dosa2 serta kemungkaran yang kite lakukan...hurm....
***berfikir***
hari nampak  mendung skit..aku pasti dalam setiap hati2 manusia kat KL ni (termasuklah aku) mesti duk ngarapkan hujan turun ngn lebatnye...

Monday, April 25, 2011

Mari membaca

hohohoho...ari ni aku nk cite pasal lawatan aku ke satu pesta..bukan pesta pantai mahupun pesta seks bebas..dan bukan juge pesta tari menari...tapi pesta buku kat PWTC...
sebelum tu aku nak beri sedikit info pasal pesta ni...
pesta ni started smalam iaitu 22 April 2011 sampai 1 Mei 2011 ni..jadi sape2 yang ase nk g, sila la...g sane insyaallah anda akan dapat sesuatu yang berguna...


"selangkah ke pesta buku, sebilion pengetahuan!"...

ni petame kali aku g pesta2 mcm ni...satu lagi pengalaman baru! mcm2 buku ade aku tengok tadi..buku agama, hiburan, santai, masakan, deko2 dan x tertinggal juga buku2 untuk suami isteri dan rumah tangga..yang paling menarik buku tips malam pertama.. hehehehe..
tapi bg aku yg jenis x suke membace ni, agak boring la kat situ..x macam member aku yang kaki bace...mcm2 buku dye belek..

aku ni duk tengok buku2 yang cover page dye lawa2 je...nampak yg lawa2 tu angkat seraya hati aku berkata "mak aih..tebalnye!!bace staun pun x abis2 ni.."dan lpas tu aku terus berlalu~

kajian yang berita stesen televisyen terkemuka negara edisi  baru tadi cakap yang rakyat Malaysia ni kurang membaca buku..lau x silap aku si saiful (pembaca berita tu) tu ckp rkyt malesia bace kurang 2 buku je staun..

tapi aku tgk suasana kat pesta buku tadi mcm bertentangan ngn statement kat ats tu plak..knape aku ckp mcm tu??
sebab pesta tadi sesak ngn orang ramai yang berpusu2 dan berebut nak beli buku...ade yang sampai tercongok bace buku kat tepi2 rak lam booth karangkraf..nasib baik x kene pijak2....kalau org malesia nk mls membcae, mustahil ramai org akan g tempat mcm tu kan...ni x..sampai jalan pun jem...


mase aku berjalan2 lam kesesakan kat sane td pun aku dapat rasekan yg dah berlaku perubahan dalam kalangan rakyat malesia ni...budaya membaca ni mcm dah mula meresap ke dalam diri org melayu...tu pndapat aku la..

P/s: aku x pasti isi yang aku nak beritahu ni sampai ke x...ak ni x reti nak susun2 ayat cun2 atau bunga2...tapi  moral of de stori sini pesta buku ni bagus dan amalan membaca dalam kalangan rakyat kite dah mula ada...tu je..
Gambar sumber: Google!

Sunday, April 24, 2011

kerja dan jawatan kosong

Sabtu 23 April 2011...

sempena duit aku yang sedang menuju ke tahap kritikal ni jadi aku telah ambik keputusan tuk cari kerja part time..
esaimen pun dah setel..tinggal nak focus kat exam je...
therefore...(ckp org putih tu..)...aku dengan rase penuh rase rendah diri kluar cari kerja..banyak jugak kedai aku g tadi...
masuk dari satu kedai ke satu kedai...
dengan harapan agar adelah rezeki aku...
tanye satu..
xde..
dua..
x de..
tige..
ade...tapi manager plak x de...
empat..
"akak x sure dik..tapi macam ade..ok mcm ni..adik tinggal no phone, t akak col adik.."jeng jeng jeng....
pas tu tye customer service, dye bagi borang.."hantar bile2 kau suke" katenye...
lantas hati aku terus berkata2...ko ni cm x semangat je nak ajak aku keje..huhuhu!
pas tu g kedai2 tepi2 siar kaki tu ade gak jawatan kosong, tapi kat cawangan lain plak..
ape kejadahnye semua ini...susah plak aku nk brulang jauh2...

dan yang banyak keje kosong mase aku tnye td sume keje FULL TIME je...
jadi hari ni aku pulang dengan bersahaja...


nanti la aku g cari lagi keje..kalau ade rezeki ade la..
dan aku x kecewa pn x de kje hari ni sbb mmg belum rezeki aku...
aku mmg pecaya yang rezeki kite ade di mana2 dan yang paling aku berpegang ialah satu kata2 ni..
x pasti la hadis atau kata2 hikmah biase je...
ayt tu berbunyi sebegini:

***seseorang manusia itu telah ditetapkan rezekinya oleh Allah sejak dia dari dalam kandungannya lagi...***

maka, aku percaya rezeki Allah ade di mana2..tinggal usaha je...


moral of de stori: keje ka KL ni berlambak2...lau ade orang yg cakap dye x de kerja sbb x de kerje kosong kat KL ni mmg dia PENIPU!!!...sama ada dia malas atau memilih je..tu je..sekian~

Friday, April 22, 2011

Balik tido

lepas maghrib semalam......
kawan aku lepas mandi: jom g mkn awal mlm ni...
aku: jom..

(mandi, smayang, fesbuk jap)

8.00pm.....siap2....trun....naek moto....

(atas moto)
aku: kite nak g mkn mane ni?
kawan aku: x taw..jom g sup letop la...
aku: jom...

.....vrom3..vrooooommm...

sampai....aku oder nasi ayam ngn milo panas..(rm6)
kawan aku oder nasi ayam teo oh suam...(rm5.50+otak-otak rm3.oo)

balik singgah umh muni *bukan nama sebenar...

popet100x....popet2x...ckp2 dah kol 11.30pm...

krek krok krek krok..mat jem dtg ngn basikal track...ajak g dataran...dye naik basikal aku eskot ngn moto..

....soseh9x...soseh2x bincang...JADI!! (mat jem, muiz, rahimi, mat n aku)

kol 12....vrommmmm..gerak...



12.30 am sampai...tap3..ambik 2 3 gambar gune 1000D...


preeeeettt!!..prett2!!(siren polis)...sila kosongkan dataran merdeka.....beredar3~!!!(suara sayup2 polis suh orang ramai kat situ balik tido....?

......balik...balik..balik...

cissssss....bunyi tayar basikal mat jem bocor....
"BOCOR!!!"...mat jem jerit kuat2 sebab aku duk jauh kat depan dah...

(hahaha..aku gelak lam hati)

brenti tepi jalan..ambik 2  3  gambar...angkat basikal balik......

almost 2am sampai umh...

*********

moral of de stori: (dari sudut benakku berfikir) orang KL mmg pelik...polis kene suh balik tidur...sampai mcm tu skali...
tunggang tebalik!!

Thursday, April 21, 2011

Baru aku sedar


laaa....baru aku sedar yang layout/background/template belog aku ni buru...
warne hijau lumut ngn putih je...(bukan berkait ngn pas atau mana2 politik ni tau..)

ape maksud hijau lumut ni ha??
hmm..berdasarkan kefahaman komsas aku, hijau ni lambang alam sekitar dan juga lambang senang dibentuk...kenape?
sbb alam sekitar kite kan warne hijau...pas tu bie hijau, jadi senang la nk bentuk...mcm bodoh je ayt ni..ahhh..biau la..mls nk tkan back space byk kali..
seterusnya warne putih..
maksud disebalik putih ni ialah kesucian...suci dari segala aspek kehidupan rohani, jasmani dan samuri..

tapi lepas ni aku dah nak tukar background aku ni..nak buat model modifikasi skit kat belog aku...nk buat mcm model modifikasi tingkah laku skinner tu...model yang menceritakan pasal cara untuk kite ubah tingkah laku murid dalam kelas...


jadi tuggu je la transformasi dan modenisasi untuk belog aku ni...

Wednesday, April 20, 2011

Exam UAK!!

korang tahu ke UAK tu ape???
lau x tahu t aku gtaw definisinye secara terperinci lagi jelas...
ari ni baru abis UAK tuk subjek hubungan etnik...blaja berbulan2 tuk exam 1 jam stgh.....
haaa...dah start dah cinta gegar..segemen kat radio THR..dah kol 10 ni...wohohohoho....
ok..back to de point...
maknenye aku dah abis tuk subjek ni..pas ni hari selasa kls aku akn start 1130AM.wohoho..
sbb ape?
sbb hubungan etnik dah x de...
blh la aku bgn tido lmbt ari selasa mcm hari sabtu, ahad dan jumaat..
maknenye disini, 
ade 4 hari dalam seminggu yang aku boleh bgn lambat...blh la jgk ak tido lwt2 mlm...
hmmm..
sebenarnya...

(mat dah panggil ajak g tesco..ape lah mat ni...)


nanti lah sambung...chaw lu...

Sunday, April 10, 2011

orang genius

Adoi...baru pas wat esaimen.kepala dah ting tong gile babi dah.dari pagi tadi duk wat esaimen...brenti g mkn jap je tadi..pas tu tengok tv jap..pas tu g round2 KL jap..hehe.. bosan dah aku dgn esaimen ni.kalau aku diberi pilihan esaimen ngn g outing, mmg aku pilih outing...lau korang pn same gak kan...tapi ade ke pilihan mcm ni.adoi..bodohnye pilihan yg aku impikan ni.mane ade pilihan mcm tu.blaja kat mane2 pon x kan ade lect bagi pilihan tye "korang nak wat esaimen ke korang nak g outing..??"mestilah korang nak g outing kan..dapat gak berseronok-ronok...de nye student bongok yang akan pilih wat esaimen..andaian aku je..x taw la kot2 ade org yg ade semangat belajar maha rajin yg nak wat eesaimen..mmg ak respek la!
entri yg x de intipati..adoi..

Friday, April 8, 2011

mata yang lebam

Fuhh...dah lame x berkarya kat sini..hehe...hari baru ade mase nak tulis2 skit kisah hidup aku yg korang nanti2kan..kan??mesti korang suke..haha..macam ade orang bace je..bodoh la ko ni..haha
x taw nak tulis ape..kering idea dah aku..gara2 dah perah otak buat esaimen, kepala aku sekarang dah bengong...ckp pn x betol..mkn pn x de selere dah..yang aku tahu, bgn tido trus pikir psl esaimen...smpi mkn pn jarang2 je..perut lapo tapi selera plak buat hal..saat2 mcm ni dye boleh hilang..dah kurus dah aku..balik nanti mak aku msti ckp aku kurus(macam biase la)...padahal aku ni dah mmg kurus sejak darjah 1 g...adoi..mak aku kat kg tu pun dah lame aku x col..ley jadi anak derhaka ak gara2 esaimen ni..adoi...dah lah..mls dah aku nak tulis..lain kali la plak...


ni mee udang mak jah kat Kuala Sepetang...pe kaitan ngn cite kat ats ak pn x tahu..bodoh la ko ni!!

Thursday, April 7, 2011

Mesin ATM dan Mak Cik itu

mesin ATM kat Jusco dah malukan aku tadi...oleh sbb nak hujan jadi aku lari-lari anak luar nikah la ke mesin ATM tu..bimbang kne hujan asid KL lau lambat2..sampai kat ATM tu ade sorang akak yg dok picit2 butang mesin tu..x taw la dye gune kad sape..puas2 dye tekan tersembur la kluar duit dye..hahaha
lepas dye bredar aku plak yg terkam mesin tu..dengan muke yakin boleh aku masukkan kad dalam perut mesin tu sambil muke blagak..konon nk tunjuk dah pro gune menatang ni...lame tggu dye x suruh pun aku masukkan digit password aku...aku igtkan ATM ni rosak..sempat gak cakap "Bodoh punye ATM!!"..haha..last2 tggu punye tunggu... TAPP!!!mesin tu muntah balik kad aku...yang aku heran mesin tu kluar kan bukan kad maybank..tapi kad nak kumpol mata TESCO yang warne biru merah tu..dah la x lawa..haha..igtkan mesin ni dah buang tebiat nak mampus....rupe2 nye aku yg silap masukkan kad..haha..mak cik cleaner yg duk tepi dinding tu sempat plak senyum2 tanda tahu kejdian yg memalukan ni..haha..tapi aku steady je kluarkan duit gune kad yang betol..pas tu blah dari situ sambil monolog dalaman sorang2..adoi adoi~

Tuesday, February 15, 2011

PUNCANYA PERANGKAP TIKUS

CITER NI AKU COPY DARI SATU BELOG

sekilas MEMOIR...

....MACAM NI CITE DYE:


Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam,"Hmmm... makanan apa lagi yang di bawa mereka dari pasar agaknya?". Ternyata, yang dibeli oleh petani hari itu adalah perangkap tikus. Sang Tikus naik panik bukan kepalang. Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, "Ada perangkap tikus di rumah! Di rumah sekarang ada perangkap tikus!"

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, "Ada perangkap tikus!" Sang Ayam berkata,"Tuan Tikus, Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku." Sang Tikus lalu pergi menemui Sang Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati, tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku." Tikus lalu menemui Sang Lembu. Ia mendapat jawapan sama. "Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Takkanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus?" Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui ular. Sang ular berkata, "Eleh engkau ni. Perangkap tikus yang sekecil itu takkanlah nak membahayakan aku."

Akhirnya Sang Tikus kembali ke rumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri. Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Ekor ular tersebut yang terperangkap membuatkan ular itu semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah.

Walaupun si suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan. Si suami pun membawa isterinya ke klinik berhampiran. Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun tetap sahaja demam. Isterinya lalu minta dibuatkan sup kaki ayam oleh suaminya kerana percaya sup kaki ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk mendapatkan kaki untuk dibuat sup.

Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya. Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih lembunya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari kejauhan, Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat perangkap tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

Begitulah kisahnya. Jadi pengajarannya, jika suatu hari, anda mendengar seseorang dalam kesusahan dan anda pula mengira itu bukan urusan anda, fikirkanlah sekali lagi.
Wallahu a'lam.

Masa, Seorang Anak Kecil dan Bapaknya-RM10

Kali ni aku nak citer satu kisah menarik aku copy dari facebok.....Macam ni cite nye: 


Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia tujuh tahun di muka pintu.

“Ayah, boleh tak Amin tanya satu soalan?”

“Ya, nak tanya apa?”

“Berapa pendapatan ayah sejam?”

“Itu bukan urusan kamu. Buat apa nak sibuk tanya?”

“Amin saja nak tahu ayah. Tolonglah bagi tahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?”

“20 ringgit sejam.”

“Oh…” kata si anak sambil tunduk menekur lantai. Kemudian memandang wajah ayahnya semula sambil bertanya;

“Ayah….boleh tak Amin pinjam sepuluh ringgit daripada ayah?”

Si ayah menjadi berang dan berkata;

“Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa sampai mintak sepuluh ringgit? Nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan untuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke bilik dan tidur, dah lewat dah ni.”

Kanak-kanak tujuh tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali ke biliknya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang kecil itu memerlukan duit sebanyak itu. Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini. Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju bilik anaknya dan membuka pintu.

Didapati anaknya masih belum tidur.

“Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah sepuluh ringgit ini,” kata si ayah. Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang.

“Terima kasih banyak ayah,” katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping not sepuluh ringgit yang sudah renyuk.

Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang.

“Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dari mana kamu dapat duit di bawah bantal tu?” Jerkah si ayah.

Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya.

“Duit ini Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri setiap hari. Amin minta lagi 10 ringgit sebab duit yang Amin ada sekarang tak cukup,” jawab si anak perlahan.

“Tak cukup untuk beli apa?” soal balik si ayah.

“Ayah, sekarang Amin sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah. Amin nak makan malam bersama ayah,” jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya. Baru si ayah benar-benar faham maksud anaknya itu.

Selepas mendengar penjelasan anaknya, si Ayah terus mendakap anaknya dengan penuh kasih-sayang dan bersalah kerana membiarkan anaknya diabaikan.


Moral

Kadangkala kita terlampau sibuk sehingga mengabaikan insan tersayang yang dahagakan kasih sayang dan perhatian kita. Oleh itu, luangkan sedikit waktu untuk bersama mereka.

Sunday, February 6, 2011

SIBUK

OhoooooooooHoi......Cek Mek Molek woi...!!
Lame x Update Belog ni...Sibuk3x!!! Tahap Cek Mek Molek..Ohoi Cek Mek Sibuk..Ohoi Cek Mek Sibuk..!Dishhhh!

Aku sibuk sebab elaun tak masuk2...(Hari tu la..)

Aku sibuk g jalan2 sampai broga sane...!

Aku sibuk sebab peristiwa hitam itu..(ape peristiwa hitam tu x yah cite la...Malas!)

Aku sibuk balik kampung ke hulu dan ke hilir sungai...!

Aku sibuk g Kelinik Mohd Sulaiman....!

Aku sibuk g ambik tiket kat rumah Muniyandi...!

Aku sibuk....!!!

Sibuk Woi...!!!

Sibuk macam semut...!

Pas ni sibuk Esaimen..Sibuk Woi...!!!!


SIbuk sibuk SiBuk sibuk sIBUk sibuk SIBUK!!

jadi x sempat nak update belog...Balik kampung pun x sempat beli barang...Keropok je sempat.tu pun lepas bergaduh ngan akak jual keropok yang marah kat aku sebab aku x beratur..


"Woi!!x reti bertur ke!!!huh...!"
hahaha..padan muke aku!!

"Woi3!ko tahu x, kawan kite kena tangkap basah baru ni!!!!da kawen da pon..."
Adoi..ade pulak sorang kawan aku datang bawak mulut baru ni...asal nye datang nak beli rokok je..tibe2 dye bukak mulut busuk jenis lubang jamban cite pasal tu.....Padahal aku da nak masuk keta nak g terminal bas da mase tu...sempat lagi dye sebar cerita kedai kopi ni....Aku x suke woi dan bukan salah aku woi!!!


Kesimpulannya, nilailah sendiri woi!!!

*******************

Tuesday, January 25, 2011

Khidmat lampu Bilik air

lampu bilik air pendek pun masuk lam blog aku...ntah ape aku nak tulis...padahal benda alah tu dah rosak...kirenye nak tulis psl penghujung hayat dye ni la kot..gamaknye la...

bilik air umh sewa warne coklat aku ni dah rosak teruk...mula2 ade bunyi ala2 generator kat pasar malam da..tapi nyalaan dye cantik cek mek molek lagi boleh menerangi segenap ruang tubuh badan semasa mandi..

tapi skrg langsung x nak nyale dah..lau nak nyalakan pn kene ketuk2 bhagian starter dye tu ngn batang penyapu buluh dapur...tap3! ketok baru la nyale...lau x, kencing berak lam gelap la kau!silap2 ley tersembur ke dinding taik...huh..

cantik gambar ni...bijak pale otak orang utan ni!

da try begayut macam babun bontot pink kat bumbong hampir stgh jam sbb nak tukar perumah baru, tapi ketat la plak skru dye..da mcm kene gam ngn gam spiderman je...sampai rosak bunge2 cinta skru tu kene kerjekan...kene gune BOSCH baru buleh kot...x pon gune taktik orang utan kat kg buluh..pukul je ngn kayu besbol secara membabi buta bia rosak x leh gune langsung....bia padan muke lampu tu...


***esok ak nak panggil dye orang ni dtg repair lampu pendaflour bilik air tu...Auuwww!!!

Monday, January 24, 2011

Contest Foto Kiut ^_^

aku jumpe contest ni mase aku belogwalking kat belog DIA ni...ntah mcm mne plak aku ley terjoin contest ni...harap2 aku menang...!haha



dan ini gambar tuk diperjuangkan di medan kali ini:



ni ialah gambar anak sedare aku...aku penah letak gambar ni kat post sebelom ni...gambar ni dah di edit...harap2 pengadil x kesah kot....email kat bawah tu email aku la tu..

Petang semalam di Ibu Kota

Woi...macam seruis sgt la plak tajuk post kau ni...hehe..tapi lantak lah tajuknye mencarut apepun, yang penting isi lemak tepu dalamnye tu kan...

sedang aku enak tido lam hujan petang tadi, tibe2 telepon sony ericson aku yg lembab lagi lampi tu di col oleh muni. ajak aku kua g bank Islam,bank yang suci lagi murni...

aku pun laju je cakap okeyh tande setuju...hohohoho.

mmg sonok kua jalan2...
tapi yang x sonoknye ade jugak pekare malang yang kurang berbau smalam...

time nak trun tu tibe2 plak hujan turun dengan ayunye mencurah-curah ke ladang gandum jadi lah kokokranch...!tunggu la aku hujan tu sampai berenti...
da brenti ujan baru lah gerak...

smpai kat depan bank islam tu (area sogo) aku tunggu muni kat parking lot je sbb tunggu moto takut2 la ade penjenayah yang jahat lagi kejam curi moto member aku tuh...

tunggu punye tunggu kat situ tetibe ade satu benda putih cantik punye landing kat tali beg aku..dgn sopan dan penuh kesantunan, aku sentuh la cairan tu (tapi x hidu la...)...teliti punye teliti rupe2nye taik burung....hohoho...tibe2 rase diri ni terhine macam kene caci maki oleh mak besah sebalah umah aku kat kg tu...
kalau la dapat kat aku burung yg berani berak kat aku tuh, time tu jugak aku hiris bontot dye halus2 idup...kasi dye cacat...baru dye taw..haha..

lepas bersihkan taik tadi yakni kesat2 kat bangunan sebelah aku bediri sambil mulut terkumat kamik bace matera supaya bontot burung tu jadi merah macam bontot beruk, aku terus tuju ke time square laju2...

x abes kat situ, tanpa aku sedari sisa2 taik tadi upenye masih mekar lagi kat jari aku...sampai kat TS baru ak sedar plak tu...siap dah kering taik tadi sbb kena angin bayu petang kuala lumpur......huhahuhahu...


tapi nasib baik la x jadi macam budak ni...

adoiii.....


Sunday, January 23, 2011

Hal part time jobs

Hmmm...lame aku x update belog ni ngn hasil taipan jari-jari kurus aku ni....ade pon entry cume kopi N pes je dr belog orang lain je...ntah org tu kasi ke x aku pn x taw...harap2 dye halal orintedkan lah pe yang ak copy tu..lau dye nak haramkan jgak nak wat cam ne...buat2 mcm lembu kenyang je la...nguyah2 bawah pokok time tgh hari lepas kena baling ngn kasut tumit tinggi sbb berak dpn tangga umh jiran....


cite pasal part time ni ak jd sebak plak...mcm2 keja ak da wat sbb nak sara tubuh badan ak yang sllim river ni...kdg2 keja katering...start pagi sampai la petang menjelang senja merangkap maghrib baru la balik...tu baru balik, sampai umh menjelang jatuh terbenamnye seluruh matahari...adoi...da la penat gile babi..kerbau yang pajak sawah padi pn x sepenat yg aku rase ni (kot2 la..)... hari ujung minggu ak abes dgn aktiviti ni je...ni sume salah elaun..lembab!!! mcm line internet kat hujung kampung sebelah sane!huh..


tadi plak ak keja kat kedai cd...letak tag harge kat cd2 yg berkurun lamenye x laku2 mcm pelacur tua murahan tu...dari harge asal 1 cd tu rm20 lebih, tut-tut sampia rm5 jadiknye...mane maruah dan harge diri cd ni aku pun x taw..mgkin sbb cite biase2 je kot..xde 18sx...cube bagi cd lucah yg ade aksi bogel2 ding-ding-ding tu...cepat je abes kot...keje aku senang je..amik cd2 yang x de harge diri td tu, koyakkan pembalut asal dye dengan ganasnye ala2 perogol yang tengah koyakkan baju mangsa dye...(macam ni..)


pas tu tampal la harge murahan td n last skali masukkan balik lam pembalut cd baru dgn penuh hemat dan cermat macam bawak moto depan polis berpangkat sarjen misai...x ley pandang kiri kanan..pandang depan je...lau nak tgk sebelah pn kene jeling je...ape yg penting dalam keja ni adalah kepantasan sbb setiap cd yang di bereskan tu ade nilai tarik pesona dye tersendiri..gaji pun ikut bilangan cd yg beres tu...bukan ikut jam randik tokey dye...jugak bukan ikut jam swatch rahimi ye...



tapi, lam kepenatan membating tulang, ak tetap bersyukur sepenuh jiwa raga anyaman buluh ngn nikmat yang Allah kasi kat ak ni..stakat ni x penah lagi ak x makan sbb x de duit (x makan sebab member aku kedekut x nak share ade la...)..Alhamdulillah Ya Allah...
muge2 rezeki ak lebah murah lagi lps ni..lagi murah dari harge cd2 yang ak kerjakan td..amin...Muge bahagie...

Saturday, January 22, 2011

Putus Cinta.? Anda Perlu Baca Entri Ini.

Hahaha..hehehehe...huhuhuh..hohohohoho....
aku jumpa post ni kat sini dan aku ambik lalu aku postkan sbgai entry aku dengan halal (dah mintak izih. dia kasi ke x xtaw la...)


Terputusnya suatu hubungan adalah sesuatu yang memeritkan, samada kepada sebelah pihak atau kepada kedua-duanya sekali. Mungkin setelah sekian lama menjalinkan hubungan sebagai sepasang kekasih, tiba suatu ketika hubungan ini tidak dapat diselamatkan lagi.



Untuk entri ini, aku buat untuk keadaan di mana apabila anda putus cinta, dan tiada tanda-tanda si dia akan kembali kepada anda. Mungkin si dia sudah ada orang lain ataupun si dia memang tidak mahukan anda lagi. Jika anda yang memutuskan hubungan, mungkin tidak separah dengan orang yang menerima keadaan 'diputuskan'.

Si dia sudah tidak kembali kepada anda.. Anda kecewa.. Jadi apa yang perlu anda lakukan/pikir/bertindak.?

Jadi kali ini aku bawakan beberapa point dari pendapat dan pandangan aku sendiri. Jika anda ada pendapat lain, boleh bagitahu di ruangan komen untuk kita bertukar pendapat.

Berikut point² yang aku pikirkan.



1. Simpan sementara gambar si dia

Mungkin bagi anda idea ini seperti 'idea gila' kerana akan membangkitkan perasaan rindu. Tetapi pikirkan seperti ini. Jika hari ini anda bersamanya, selepas ini anda tidak lagi berpeluang untuk menatap/bercakap/berbual. apa akan terjadi jika anda terasa begitu memerlukan si dia sedangkan si dia sudahpun bersama orang lain.?

Tengok gambar. Itu dapat mengurangkan sedikit kepedihan yang tersarang di hati anda. Tidak perlu anda tatap gambar tiap² hari, just simpan buat sementara sehingga luka di hati perlahan-lahan sembuh. Nanti ada suatu ketika anda rasa anda sudah agak ok, dan tidak perlu menatap gambar kerana ingatan anda kepada si dia sudah makin pudar, pada masa itu anda boleh buang atau delete gambar yang ada dalam pc anda.


2. Jangan dengar/menyanyi lagu jiwang

Jika bercinta, perasaan gembira dan bahagia akan anda lalui. Anda boleh mendengar/karaoke lagu² yang best². Tetapi jika anda putus cinta, sebolehnya elakkan daripada mendengar, apatah lagi menyanyi lagi yang berkaitan putus cinta.

Mungkin bagi anda itu untuk meluahkan kepedihan dalam diri anda, tetapi sebenarnya apa yang anda dengar/nyanyi akan membangkitkan rasa rindu kepada orang yang tiada di sisi anda. Dan percaya atau tidak, jika sebelum putus cinta anda tidak begitu kisah dengan lirik lagu, tetapi apabila putus cinta anda begitu mengambil berat dengan lirik lagu.

3. Cari kawan yang berlainan jantina

Cari kawan berlainan jantina, ataupun jika sudah ada lagi bagus. Cari kawan, bukan mencari pengganti dirinya. Anda boleh cari pengganti si dia jika hubungan anda sudah lam terputus, tetapi jika hubungan anda baru sahaja terputus, cari kawan berlainan jantina untuk meluahkan apa yang anda rasa. Kerana meluahkan perasaan adalah berbeza antara sama jantina dengan berbeza jantina.

Kadang ada yang tersilap terlalu awal untuk menerima orang lain dalamm hidup selepas terputus hubungan. Dapat cepat menjalin hubungan selepas putus cinta, bukan menunjukkan anda power, tetapi lebih kepada keputusan yang tergesa² untuk mengisi kekosongan di hati anda. Anda boleh tersilap pilihan jika pilihan yang anda buat adalah berdasarkan emosi, bukan pikiran anda dalam keadaan stabil.
Jadi jika anda baru putus cinta, cari kawan yang berlainan jantina untuk anda luahkan apa yang terbuku di hati anda.


4. Think : Dia bukan untuk aku..

Si dia curang, anda baik. Secara logiknya adakah si dia layak untuk anda.?. Tidak.
Peluang boleh diberi, setiap orang layak di beri peluang termasuk diri anda. Tetapi jika pasangan anda sudah curang, contohnya hingga melakukan hubungan seks dengan orang lain. Adakah anda pikir dia layak untuk anda.?

Kerana, jika seseorang pernah curang, pasangan yang akan bersamanya akan mengingati apa yang telah dilakukan olehnya sehingga akhir hayatnya. Lagi² kalau curang hingga melibatkan hubungan badan. Jadi pikir, jika dia dari awal² lagi sudah begitu, adakah anda hendak bersamanya.?


5. This is your life.

Inilah hidup anda. Hadapinya. Anda tidak boleh pikir hidup anda sentiasa seronok, gembira. Anda tahu hidup kita seperti roda, anda kala kita di atas, ada kala kita di bawah. Anda pernah berada di atas, dan sekarang adalah masa anda untuk berada di bawah.

Anda pikir keadaan anda teruk? Ada lagi yang lebih teruk daripada apa yang anda hadapai, putus cinta. Ada yang dipukul, ada yang disimbah asid, ada yang dikurung,. Tetapi ramai sahaja daripada mereka yang bangkit untuk jadi orang yang bagus.

Jadi anda putus cinta, anda hendak menyesali hidup anda.? NO.
banyak lagi rintangan dalam hidup yang perlu anda hadapi..
Jika anda berjaya harungi salah satu cabaran hidup ini, anda sudah boleh katakan kepada diri anda, anda memang tahu untuk kendalikan hidup anda sendiri.

-------------------------------

Apabila putus cinta, antara perasaan yang anda akan hadapi adalah anda akan rasa berdendam. Bukan setakat berdendam kepada si dia, tetapi anda akan berasa berdendam kepada semua orang yang sejantina dengannya.. Perasaan itu boleh aku katakan 'normal' pada mulanya kerana kita adalah manusia, tetapi jangan terus terbawa-bawa dengan perasaan anda itu.

Tidak kira lelaki atau perempuan, perasaan dendam dan kecewa akan terbit dikala hubungan terputus. Yang penting bagaimana anda uruskan perasaan dan diri anda. Jangan jadi seperti si dia, yang tidak pandai menghargai anda. Suatu hari anda akan jumpa seseorang yang akan menghargai anda seperti mana anda pernah menghargai orang lain. What goes around, comes around.

Masa akan menentukannya.
This is your life.
Hadapinya..

Friday, January 21, 2011

Kahak Hijau

Khhhhhhhtuhii.....!!!!(meludah2)
KHhhhtuhiiiii3x!!!!

Khhhhhhhhtuhiiiiiiiiiiiiiii......!!!!!
kahak hijau!!!

pegi ko kahak!!pegi...!
pegi main jauh2..
jgn ko ganggu anak tekak aku....!

KHHHHHHHHTTTTTTUUUUHHHHHIIIII....!




Thursday, January 20, 2011

Tiada lagi penyembuh rindu

MUNGKIN......

tiada lagi penyembuh rindu...

tiada kedengaran merdu suaranya...

tiada lagi gelak tawa bersama...

tiada lagi manis senyumnya...

tak dapat aku melihat riak wajah ayunya...

tiada lagi saat-saat manis bersamanya...



TETAPI....

***aku masih sayang dan merindu***


Hmmmm......

Wednesday, January 19, 2011

Video Youtube

video

Saturday, January 15, 2011

Hilangnya cintamu


***Mood sedih, dukacite, berdukalara serta kecewa....[16 Januari 2011]

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Sesungguhnya aku percaya bahawa rezeki, jodoh, ajal n maut tu, Allah telah tetapkan sebelum seseorang itu lahir lagi...semoga ape yang berlaku ini adalah dengan kehendak dan redha dariNYA....andai jodohku memang ditetapkan dengan dia, Insyaallah, aku pecaye Alah akan temukan kami semula satu hari nanti..Amin~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...